Nieuw Huis

Koop een nieuw huis

Wat wordt als nieuw onroerend goed beschouwd?

Een nieuw pand is een nieuw gebouwd pand waar nog nooit iemand in heeft gewoond.

Soms kom je huizen tegen die relatief nieuw zijn, maar al in het bezit zijn van en bewoond zijn door iemand anders. Deze laatste worden nog steeds beschouwd als “nieuwbouw”. In dit artikel richten we ons alleen op huizen en appartementen die nog nooit eerder door iemand zijn gekocht of bewoond.

Er wordt veel nadruk gelegd op het belang van het bouwen van meer woningen om het nationale tekort aan vastgoed aan te pakken.

De regering heeft gezegd dat er in 2025 elk jaar 300.000 huizen zullen worden gebouwd, maar het aantal ligt momenteel ver onder dat. In feite werden er de afgelopen jaren in België slechts ongeveer 180.000 nieuwe huizen per jaar gebouwd.

Kunnen we onderhandelen over de prijs van een nieuwbouw?

Vraagprijzen worden vaak overal weergegeven wanneer eigendommen in aanbouw zijn, vooral op borden en websites.

Natuurlijk zullen vastgoedontwikkelaars u vertellen dat dit de prijs is die u moet betalen, maar het is slechts een vooraf vastgestelde prijs en u moet bereid zijn om zoveel mogelijk te onderhandelen.

De kans dat uw onderhandeling succesvol zal zijn, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de locatie van het onroerend goed en de vraag, evenals de voortgang van het onroerendgoedproject.

Als het project net is begonnen, kan er een overeenkomst zijn die gemakkelijk kan worden bereikt, omdat de ontwikkelaar mogelijk financiering nodig heeft om zijn project voort te zetten.
Omgekeerd, als het project zijn voltooiing nadert en de ontwikkelaar nog steeds geen koper heeft gevonden, bevindt u zich hier misschien ook in een sterke positie.

Ongeacht het ontwikkelingsstadium is het de moeite waard om uw onderzoek te doen en te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare eigendommen in de buurt via sites als Immoweb, Barnes en het Kadaster.

Zorg ervoor dat u nooit meer betaalt dan wat u denkt dat het waard is, aangezien u het later misschien moeilijk vindt om het onroerend goed voor hetzelfde bedrag te verkopen en zelfs in een negatief eigen vermogen terechtkomt. U zult dan merken dat u meer aan uw hypotheek verschuldigd bent dan aan de waarde van het onroerend goed.

Als u niets krijgt door te onderhandelen over de vraagprijs, zijn er andere manieren waarop u uw kosten mogelijk kunt verlagen. U kunt de ontwikkelaar vragen om uw zegelrecht te betalen of gratis extra’s toe te voegen, zoals vloeren of meubels.

Zijn nieuwe huizen duurder dan oude?

U heeft misschien wel eens gehoord van de “nieuwbouwpremie”, een term die wordt gebruikt om het feit te beschrijven dat nieuwe huizen doorgaans duurder zijn dan oudere eigendommen, zelfs vergelijkbare. De reden voor dit verschil is dat alles nieuw en ongebruikt is, energiezuinig en gebouwd naar, naar we hopen, materiaal en structuur van hoge kwaliteit.

Sommige mensen zijn van mening dat ontwikkelaars naast de standaardpremie voor nieuwbouw een nog hogere “premie voor aankoopbijstand” in rekening brengen aan degenen die overheidssteun ontvangen.

Probeer kalm te blijven en niet overdreven onder de indruk te zijn van alles wat een nieuw huis omvat. Doe je onderzoek, ontdek vergelijkbare eigendommen in de omgeving en de ontwikkeling, en bied nooit meer dan je je kunt veroorloven.

Kan ik mijn huidige woning inruilen voor nieuwbouw?

Sommige huizenbouwers bieden Partial Exchange (PX) -programma’s aan, waarmee kopers een nieuw huis kunnen kopen en hun huidige eigendom als gedeeltelijke betaling kunnen gebruiken.

Hoewel muntuitwisselingsprogramma’s het gedoe van het verkopen van uw huis op de traditionele manier elimineren, zijn er ook nadelen.

Sommige ontwikkelaars bieden minder dan de marktwaarde, dus u moet altijd uw eigen taxaties laten uitvoeren door lokale makelaars voordat u ergens mee instemt.

Ook kunnen de geschiktheidscriteria streng zijn: soms kunt u de deelruil alleen gebruiken om tot 70% van de koopsom van uw nieuwe woning te financieren.